marți, 6 iulie 2021

 

SMB E carte e film la bibliotecă


Scopul serviciului: Acest nou serviciu oferit utilizatorilor bibliotecii își propune să aducă în atenția acestora titluri din literatura română sau străină ce au stat la baza unor ecranizări de succes. Concepută sub forma unei proiecții de film urmată de o dezbatere privind asemănările și deosebirile între carte și acesta, ediția din acest an le propune celor interesați ecranizarea cărților, mi-am propus să privim filme a cărţilor jubiliare, după să discutăm . E o dezbatere permanentă: cartea sau filmul? Cartea și filmul? Ce e mai bun? Pot fi filme inspirate din cărți care să se ridice la înălțimea textului? Care sunt limitările unei ecranizări? Nu vom da un răspuns la întrebarea cartea sau filmul?, nici nu se poate, dar discuția despre paralela carte-film este întotdeauna interesantă.

Aceste două produse, la rădăcini, au același numitor, însă de multe ori s-a dovedit că filmul bate cartea ca produs de business și invers ca produs cultural. Dar întrebarea e: ce alegem? Din punctul meu de vedere, ar trebui să citim cartea pentru a putea să ne imaginăm singuri personajele, iar apoi să vizionăm filmul pentru a vedea personajele și din perspectiva unui regizor, deși de multe ori am putea fi nemulțumiți de ceea ce vedem. Din păcate, astăzi, tot mai mulți oameni preferă filmul, acesta fiind mai accesibil, iar vizionarea acestuia ocupând un timp mai scurt decât cititul unei cărți. O altă cauză este că prea mulți preferă să privească, în loc să construiască. Ceea ce nu știu mulți amatori de filme este că acestea nu conturează în totalitate cartea, de cele mai multe ori lipsind pasaje interesante din aceasta.
Chiar dacă miile de cuvinte aşternute între copertele unei cărţi nu pot oferi aceleaşi delicii vizuale, ele permit însă cititorului să aranjeze piesele puzzle-ului în orice ordine preferă. „Deocamdată însă, piaţa filmului este mai mare, dar imaginea puternică oferită de o peliculă bună nu poate echivala profunzimea cuvântului. E adevărat, cărţile sunt tot mai asediate, e o piaţă mai restrânsă, însă arta este ireductibilă” susține scriitorul Mircea Cărtărescu care consideră că filmul și cartea merg în direcții total diferite, deoarece specificul filmului nu va fi atins niciodată de carte și invers.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu