marți, 4 aprilie 2017

Suflet din sufletul neamului nostru





31 de persoane (elevi,tineri maturi) din satul Copceac şi-au făcut viaţa  mai activă şi interesantă petrecînd timpul liber frumos şi cu folos la activitatile petrecute in cadrul sarbatorii consacrate marelui poet Grigore Vieru.





Programul Săptămânii a inclus activităţi cât mai diverse, precum Serata literar muzicala „Grigore Vieru – Suflet din sufletul neamului nostru”, în memoria Marelui Poet, recital de poezieora poveștiidiscuții și prezentări de cărți, excursii în bibliotecă cu prezentarea expoziţiilor de carte (pentru a diversifica, a intriga şi a provoca interesul participanţilor la activităţi), cu scopul punerii în valoare a operei lui Grigore Vieru, descoperirea şi redescoperirea mesajului şi a valorilor promovate de însuşi Grigore Vieru. A fost semnificativ faptul că startul activitățilo dedicate Marelui Poet, l-au dat elevii clasei a III-a  a gimnaziului „Ion Creanga”, prin susținerea unui recital de poezii. Pasiunea şi curiozitatea de a pătrunde în tainele operei vierene, i-a determinat pe elevi să se pregătească, mai mult decât la celelalte activități desfăşurate până acum la bibliotecă. Cu mult dor de Grigore Vieru elevii au recitat poezii din creaţia poetului ca: Camașele, Două mere, Mama, În limba ta, Legământ, Patria şi graiul. Recitalul de poezie ne-a demonstrat încă o dată că poetul e viu prin nemuritoarele sale poezii.
Un alt moment deosebit s-a dovedit a fi atragerea şi implicarea tinerilor din gimnaziu în desfăşurarea unui şir de manifestări: Serata literar muzicala Grigore Vieru – Suflet din sufletul neamului nostru, organizat în colaborare cu Casa de cultura. Au fost prezenți elevii claselor a 8-9 -a ai liceului la fel si invitati(profesori,primarul oameni din sat).  Activitatea a continuat cu o expunere despre viaţa şi opera lui Grigore Vieru, despre prietenia lui cu cuplul Ion şi Doina Aldea Teodorovici, precum şi cu audiţii muzicale din creaţia celor doi mari artişti: Eminescu, Pentru ea, Reaprinde-ţi candela ş.a, cei doi având, coincidentă sinistră, același sfârsit ca al lui Gr.Vieru.
Nina Bursuc, profesoara de limba romina a făcut o analiza a întregii creații a Marelui Poet. A vorbit despre moștenirea literară pe care ne-a lăsat-o Grigore Vieru, mentionind„...A fost mai mult decât un simplu poet, a fost un patriot. În proză, poezie a evocat satul, casa părintească, oamenii de la țară, mereu a încercat să unească Basarabia cu Patria mamă, a încercat să arate lumii întregi că este patriot”.
Momentul emoţionant şi special a fost vizionarea și ascultarea cu multă atenție a Discursului lui Gr. Vieru în Piața Marii Adunări Naționale (1989), pus pe calculator.
 Atmosfera creată în sală, a predispus spre receptarea sensibilizantă a poeziilor, cântecelor şi ideilor adânci, care ne cuprindeau de o plăcere adevărată de a auzi şi de a înţelege. Au fost recitate poeziile: Basarabia, Tricolorul, Rugă pentru Moldova, Chipul în noapte răsfrânt, Salvați-vă prin muncă, etc.
,,Activitatea ne-a dăruit posibilitatea să pătrundem în adâncul creaţiei lui Grigore Vieru , în gândurile sufletului şi frumuseţea ideilor,,ne afirma Nadejda Tcaci eleva cl 9-a ,iar Ceban Irina  a mentionat ,,Datorită acestei  activitati am crescut spiritual ,,
Avem sfânta datorie de a-i citi sclipitor de frumoasa-i şi înţeleapta-i poezie. Căci fără roua verbului matern, pe care ni l-a dăruit cu generozitate maestrul, sufletul nostru s-ar ofili ca floarea pe timp de arşiţă.
                             Negrescu Natalia, Biblioteca Publică din Copceac                                                                               Tel:078653347, email:nnegrescu381@gmail.com
                            Facebook:Damica672
      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu